Weetjes

REISDOCUMENTEN

Vereiste geldigheidsduur van uw paspoort: ten minste nog 6 maanden geldig op de datum van terugkeer.
Een visum moet je zelf online aanvragen. Iedereen die ouder is dan 12 jaar heeft een visum nodig.
Doe dit op voorhand : het begint pas te ”lopen” als het afgestempeld wordt op de luchthaven.
Soms duurt het 24 uur soms 3 weken.
>>>>    hier   <<<<

MALARIA

Malaria met endemisch karakter is aanwezig langs de ganse kuststrook. Voor een korte reis (minder dan een maand) en bij verantwoordelijk gedrag (slapen onder een muggennet en gebruiken muggenmelk) is de kans op besmetting erg klein. Het is belangrijk om bij zonsondergang -de tijd dat de muggen toeslaan- een shirt met lange mouwen aan te trekken, sokken, en een lange broek. Malaria medicijnen zijn land – specifiek en kunnen
in Kenya gekocht worden voor 7 euro. Ik neem altijd zo’n doosje mee naar huis ”voor het geval dat”. Ik heb het nog niet nodig gehad in mijn 17 jaar Kenya. Er bestaat in Kenya ook een betrouwbare ‘quick-test‘ voor 3 euro om te weten of je besmet bent mocht je koorts krijgen. In Kilifi is overigens het >> KEMRI  << gevestigd.   >> meer info <<

GELDZAKEN

In Kenia heeft men de Shilling. Deze valuta is in België/Nederland niet verkrijgbaar. Het is geen probleem om met uw Belgische bankkaart geld uit de muur te halen zoals we thuis doen. Verwittig uw bank dat u op reis gaat naar Kenya, zij moeten uw kaart ”open” zetten voor gebruik buiten Europa.
Met Visa en/of mastercard kunt u ook werken, maar de kosten die  daarvoor in rekening brengt hoger zijn dan wat de bank rekent. U heeft GEEN travellercheques/cash geld nodig en al zeker GEEN dollars.

TIJD VERSCHIL

Tijdens onze zomer is er 1 uur tijdsverschil. ‘s Winters is het 2 uur later dan in België/Nederland.

ELECTRICITEIT  Voltage  240 Volt
Stopcontacten zijn geaard en hebbenaamloosn drie rechthoekige gaten.Reizigers hebben een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een wereldstekker nodig.

KLIMAAT

Kenia heeft een tropisch klimaat Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de dichte locatie op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht. De dagen zijn bijna het hele jaar door even lang. Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid.  Meer dan een badpak, wat T-shirts en zonnecrème heeft U niet nodig.

HUMOR

Incasseringsvermogen en flexibiliteit zijn eigenschappen waarmee je tijdens de reizen een heel eind mee komt. Genieten, ook van tegenslag, zorgt voor die onvergetelijke vakantie!

VEILIGHEID

Oost Afrika is veilig zolang je voorzorgsmaatregelen neemt. Loop daarom niet met je hele bezit op straat, verdeel het over verschillende plekken. Let op je tas, laat die niet slingeren. Draag geen goud, laat je dure horloge thuis, loop niet opzichtig met fototassen en gebruik een moneybelt voor je papieren en geld, het liefst onder je kleren. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk, dus laat papieren en geld nooit in de auto liggen. Zorg dat je op een andere plek een kopie van paspoort, verzekering en vliegticket bewaart. (in the cloud ?)  Het is handig om kleine biljetten in je zak te hebben zodat je niet bij elke kleine betaling je moneybelt onder je kleren vandaan hoeft te halen!

TIJD
In Swahili begint men na zonsopgang te tellen, dat betekent dat 7 uur ‘s morgens “onze tijd” in het Swahili 1 uur is, 8 uur is dan 2 uur enz. Er is een verschil van 6 uur met de door ons benoemde tijd. Dit geeft nogal eens misverstanden. Spreek je af om 2 uur dan denken wij 14.00 uur ’s middags maar men bedoelt 8 uur ‘s morgens! Vraag dan ook altijd of men Swahili tijd of Engelse tijd bedoelt!

Telecommunicatie
Voordat u naar Kenia vertrekt vraag aan uw provider om  unlock codes. Deze kunt u ook op internet vinden. Beter is om een reserve toestel mee te nemen naar Kenia en lokaal  een prepaid telefoonkaart kopen. Dan bent u veel goedkoper uit zowel voor internationale gesprekken als sms’sen als internet.
Bovendien kunt u mij dan tijdens een uitstap altijd bereiken in geval van nood/problemen/vragen.

KLEDING
In Oost Afrika wordt het niet op prijs gesteld wanneer je je al te bloot kleedt. Op de stranden kun je zonnen in bikini, maar niet topless. Overigens zal niemand je op kleding of uiterlijk aanspreken, daar is men veel te beleefd en aardig voor!

AFVAL

plastic ban

RiNique wil geen vuil achterlaten. Lege batterijen neem je weer terug naar Europa, liefst ook lege zonnebrandolie flessen, lege medicijnstrips…..In de nationale parken laten we zelfs geen eier- of bananenschillen achter!
Plastic tassen zijn verboden en kunnen een boete opleveren van 400€ of 8 dagen gevangenis.
Geniet van Kenya en laat alleen je voetsporen achter.

VERKOPERS

Er zullen verkopers op je afkomen. In Kilifi op het strand veel minder dan bij de toeristenstranden Diani, Bamburi, Malindi en Nyali. Vaak verkopen de jongens leuke souvenirs, of proberen ze je een safari of trip naar hun dorp of op zee aan te smeren. Voor hen de enige mogelijkheid om wat te verdienen. Heb je er geen zin in, knoop dan toch even een praatje met ze aan en blijf lachen, want boos worden betekent gezichtsverlies. Als je vriendelijk meldt niets te wensen van ze , laten ze je met rust.
Ben je geïnteresseerd, onderhandel dan wel, verkopers vragen vaak drie keer de prijs van wat het waard is! Bedenk wat het JOU waard is.

Wat neem ik  mee naar Kenya ?

Hier kan je een lijstje downloaden >>   meenemen <<

ALLES KAN NIETS MOET

%d bloggers liken dit: