Malaria

mijn ( RiNique) commentaar 

BRON ©Jolande, reizigster en blogster : http://www.mijnreisparadijs.nl :

Het krijgen van Malaria was misschien wel mijn grootste nachtmerrie voordat ik voor het eerst ging reizen in de tropen. Opgenomen worden in een lokaal ziekenhuis om mij vervolgens vol te laten spuiten zodat ik niet dood zou gaan? No Way dat mij dat gaat overkomen! Alles ging gelukkig ook goed tot ik op een dag boven de latrine stond en niet meer wist welk gat ik eerst moest laten ontlasten. Binnen een tijdsbestek van drie uur werd ik dood en dood ziek en belandde ik in een lokaal Oegandees ziekenhuis. Door alle infusen en medicijnen die ik toegediend kreeg, had ik het gevoel dat ik in een levende nachtmerrie was beland.

Zelf heb ik nog nooit malaria gehad wel ziek geweest van ‘anti malaria” pillen de eerste en laatste keer dat ik ze nam

Gelukkig ben ik er weer helemaal gezond uitgekomen en heeft Malaria nooit mijn reislust bedorven. Wél heb ik geleerd dat ik nóóit meer Malaria wil krijgen. Door mij meer te verdiepen in deze ziekte en hoe het krijgen van Malaria te voorkomen is heb ik mij op alle daaropvolgende reizen gezond weten te houden. In Malawi, Zambia, Cambodja, Thailand, Mexico, Costa Rica, Panama en Nicaragua heb ik NOOIT meer Malaria gekregen.

Nu wil ik graag mijn tips delen die er voor zorgden dat ik nooit meer Malaria heb gekregen in tropische landen. Als ik deze 6 tips serieuzer had genomen had ik misschien ook wel nooit Malaria gekregen in Oeganda. Hierbij moet ik wel zeggen dat het krijgen van Malaria áltijd aanwezig is in tropische landen waar Malaria heerst. Ook al hou je je nog zo goed aan alle voorschriften, je kan het altijd krijgen. Bezoek in gevallen van onzekerheid altijd een dokter met professionele kennis. Mijn tips kunnen je hopelijk op weg helpen omdat voor mij het lezen van persoonlijke ervaringen altijd heel erg helpend is.
Wil je echt medisch advies, dan kan je helaas niet bij mij aankloppen.

Hou altijd in gedachten de de farmaceutica rijk willen worden als je naar ‘adviezen’ vraagt. Ze zullen niet gauw zeggen dat je iets niet nodig hebt.

Jolande’s  tips om geen Malaria te krijgen op reis!

1) Anti-Malaria middelen : Anti-Malaria middelen slikken  is niet altijd dé manier is om Malaria tegen te gaan.

 • Ten eerste omdat het middel je lichaam naar mijn mening zwakker maakt. Je kan bijvoorbeeld misselijk worden of buikpijn krijgen van het middel. Als je al minder lekker in je lichaam zit, is het ook makkelijker voor je lichaam om echt ziek te worden. In veel gevallen kan je lichaam de Malaria in je lichaam zélf opruimen. Maar, dan moet wel je lichaam sterk genoeg zijn.
 • Ten tweede :  het slikken van deze pillen onderdrukt de symptomen van Malaria , waardoor je er (te) laat achter komt dat je Malaria hebt.. Uit het niets werd ik ineens héél erg ziek in Oeganda. Mijn Malariatabletten hadden al een tijdje de symptomen van Malaria onderdrukt. Toen ik eenmaal in het ziekenhuis was, had ik al een enorm hoog percentage van Malaria in mijn bloed zitten. Als ik geen medicijnen tegen Malaria had geslikt, was ik al eerder een beetje ziek geworden en had ik eerder aan de bel kunnen trekken en had ik mij wellicht minder heftig hoeven laten behandelen.

In Nederland/Belgiëjd Lariam of Malerone voorgeschreven als je er voor kiest om Malariatabletten te slikken.

Lariam is het sterkste middel. Je slikt de pil 1x per week. Het is een goedkoper dan Malerone, dit slik je namelijk elke dag en de pillen zijn per stuk dezelfde prijs duur. Malerone is wat zwakker dan Lariam, maar desondanks wel sterk genoeg. Het is belangrijk als je Malerone slikt dat je dit elke dag op hetzelfde tijdstip doet. Als je dit niet doet, werkt het middel minder goed. Lariam is daardoor iets betrouwbaarder als jij een onhandige reiziger bent die nog wel eens de tijd vergeet. Lariam  meer negatieve bijwerkingen dan Malerone. De bijwerkingen van Lariam kunnen zelfs zo heftig zijn, je kan in psychose komen.

 • Lariam Jolande’s persoonlijke ervaring
  Mijn eerste reis naar Oeganda slikte ik Lariam . Ik ben hier achteraf niet tevreden over omdat ik soms heftige en levendige nachtmerries had (bijwerking ) en  hartkloppingen waar ik angstig van werd (ook een bijwerking). Dessalniettemin heb ik toen  Malaria gekregen, dus ondanks het preventief slikken !
 • Malarone Jolande’s persoonlike ervaring
  Tijdens een volgende reis, in Malawi, heb ik Malerone geslikt. Een stukje prijziger, maar wel zónder bijwerkingen. Geen nachtmerries en angstige hartkloppingen voor mij. Bovendien heb ik hier geen Malaria gekregen en zat ik wel in een heftig Malariagebied.

  2) Symptomen van Malaria
  Koorts, overgeven, diarree en moeheid. Tja, deze symptomen kunnen dus eigenlijk op van alles en nog wat wijzen. Er wordt gezegd dat je alleen Malaria kan hebben als je ook echt daadwerkelijk koortsaanvallen hebt. Máár als jij Lariam of Malerone slikt, kan het de koortsaanvallen onderdrukken en kan je dus (onbewust) Malaria hebben zonder dat je last hebt van koorts!
  Bij twijfel: laat je dus altijd testen bij een dokter! Door middel van een bloedtest (vaak zo simpel door een klein prikje in je vinger), kan de dokter door de microscoop kijken hoeveel cellen in jouw bloed gevuld zijn met het Malaria goedje. Als dit percentage hoog is zal de dokter in veel gevallen overgaan op het behandelen van de Malaria.

in Kenya heeft elke apotheek een malaria test van 2 euro en binnen 1 minuut weet je of je malaria hebt, bovendien  zijn er specifieke medicijnen verkrijgbaar en zijn ze gespecialiseerd in HUN soort malaria

3) DEET

Overal wordt het geroepen als je naar een tropische bestemming gaat: Neem DEET mee. Braaf deed ik dat dus ook en kocht mijn DEET in een Nederlandse drogist. Eenmaal mij vol gesmeerd te hebben met dit goedje, werd ik gewoon uitgelachen door de muggen in Oeganda. Heerlijk gingen ze steken in mijn net met deet nat gespoten lichaam.

Vaker heb ik van reizigers gehoord dat lokale middelen tegen muggen vaak een stuk beter helpen dan DEET producten die we in drogist zien liggen.
Moraal van het verhaal: merk je dat jouw DEET niet werkt? Ga op zoek naar een andere (meer lokale) variant!

4) Vitamine B-tabletten

Eenmaal terug uit Oeganda heb ik behoorlijk wat research gedaan naar Malaria. Vaak stuitte ik op het nemen van “Vitamine B-Tabletten”. Gewoon bij de drogist te koop voor een paar euro. Een overdosis aan Vitamine B plas je gewoon weer uit. Het proberen waard ! Ik nam deze pillen tot nu toe elke reis mee, maar vergat ze in mijn reis naar Midden Amerika deze zomer. Meteen merkte ik dat ik veel meer werd geprikt.
Ik vroeg een vriendin uit Nederland die overkwam of ze een pot mee wilde nemen en ta-da. Ik werd minder geprikt! De Vitamine B zorgt ervoor dat je anders gaat ruiken in een geurtje wat de Malariamug niet lekker vindt.
Bij mij lijkt het te werken, dus misschien is het voor jou ook het proberen waard.

5) Schone voeten

Muggen blijken van zweetvoeten te houden.  Aangezien ik in in Oeganda een primitieve omgeving leefde, met weinig water zonde om met schaars water je voeten flink te schrobben. Met een stevige washand en wat water en zeep zorgde ik ervoor dat mijn voetjes telkens fris roken als de zon onder ging. Resultaat: een stuk minder muggenbulten!

 insmeren met (kokos) olie, of dikke sokken dragen  helpt ook 

6) Lange, wijde kleren

Door lange, wijde kleren te dragen, is het voor een mug moeilijker om je te prikken. Lees: moeilijker! Dus niet onmogelijk. Lange kleren alleen is gewoonweg niet genoeg om je te beschermen tegen de Malariamuggen. In combinatie met andere voorzorgsmaatregelen helpt het zeker. Vergeet dan trouwens ook niet wanneer de hemel is gevallen je lange kleren aan te doen als je bijvoorbeeld op stap gaat. Muggen prikken net zo lief in de donkere tuin als in de donkere strandbar.

daarom ga ik als het donker wordt lekker onder mijn klamboe/muskietennet

 

ALLES KAN NIETS MOET

%d bloggers liken dit: