Algemene informatie

Locatie:Oost Afrika, aan de Indian Ocean, tussen Somalia and Tanzania
Coordinaten:1 00 N, 38 00 E
Kaart:Afrika
Oppervlakte: 580,367 km²  (Belgie 30.528 km²/ NL 41.543 km² dus Kenya 19 (B) 14 (Nl)  x groter
 
Een van de oudste voorouders van de mens werd in 1929 gevonden toen Louis Leakey bij Kariandusi in het zuidwesten van Kenia een handbijl vond met een geschatte ouderdom van een miljoen jaar.
De Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama bereikte Mombasa in 1498. D
e Portugezen werden uit Kenia verdreven Omani. Het gebied bleef onder Arabische controle totdat de Britten een toenemende interesse kregen , aanvankelijk omdat ze haar gebieden in Brits-Indië wilde beschermen. De Britse regering nam in 1895 het beheer claimde het gebied vanaf de kust tot aan Lake Naivasha. Daarmee was de vorming van het Oost-Afrikaanse Protectoraat een feit. De grens werd in 1902 verlegd tot aan Oeganda en in 1920 kreeg het gehele gebied, behalve de oorspronkelijke kuststrook, de status van kroonkolonie.
Van 1952 tot 1956 vond de Mau Mau-opstand plaats. Deze richtte zich direct tegen de koloniale regering. Niet alle Kenianen waren daar blij mee. De Britten doodden meer dan vierduizend opstandelingen er werden ook vele duizenden mensen op gesloten in concentratiekampen.
De nationalistische leider Jomo Kenyatta werd er van beschuldigd leiding te hebben gegeven aan de opstand. Hij ontkende dit, maar werd toch opgesloten.
In 1964 werd de Republiek Kenia uitgeroepen. Kenyatta werd premier en na de uitroeping van de republiek de eerste president.
Op 4 augustus 2010 werd een referendum gehouden over een nieuwe Keniaanse grondwet, die onder meer de macht van de president moet inperken ten gunste van het parlement en de regio’s, en hervormingen op het gebied van landverdeling behelst. De bestaande grondwet gaf de president volgens velen te veel macht, wat werd gezien als een erfenis van de alleenheerschappij van Kenyatta en Moi.
N is er een Senaat en 47 kiesdistricten, die elk een eigen bestuur en veel autonomie hebben. De regering mag maximaal 22 ministers tellen, die geen lid mogen zijn van het parlement.
Ook is er nu landcommissie die moet bepalen of de uitgiften van land in het verleden wettig waren.

Het referendum verliep vreedzaam.

 Hede ten dage            

Er zijn moderne steden die Westers aandoen en  in het binnenland zijn er nog inheemse bevolkingsgroepen die in authetieke dorpen leven.
Kenia heeft door de grote hoogteverschillen en klimaatverschillen een zeer afwisselend landschap; bossen, eindeloze vlakten, met sneeuw bedekte bergen, zoetwatermeren, woestijn, glooiende savannes en de ruige Rift Valley. Ook parelwitte palmstranden aan de kristalheldere Indische Oceaan. Een heerlijk klimaat , zeer vriendelijke, hulpvaardige en gastvrije bevolking. Dit alles zorgt voor een onvergetelijke vakantie.

Algemene toeristen informatie : MagicalKenya
World heritage Sites in Kenianaamloos

Anders reizen ! Tussen en met locals, coleur locale, geen verplichte dagindeling, eten waar en wat je wil, gaan en staan waar je wil, yoga op het strand ? Fietsen in het binnenland ? Op safari gaan ?ALLES KAN EN NIETS MOET

%d bloggers liken dit: